Bitki wolowe jakubiak

Lub pewno istnieć coś smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, wymaga być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i wraz nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej straci na soczystości. Też w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby kupiło dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy znaczniejszej dawek kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy używamy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością daje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

https://www.grupa-wolff.eu/bezpieczenstwo-wybuchowe/uziemienia/proste-zaciski-uziemiajace/

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej miar, czy z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle łatwa w obsłudze - wystarczy dać do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe swoje kotlety były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, wtedy nie posiada doskonalszego wyjścia, kiedy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi wtedy taki poważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, zaś nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.